Ruokinta

Vuonna 2010 Siriuksen (ajokoiramix) ollessa nuori aloin etsimään muita vaihtoehtoja nappularuokinnalle jatkuvien hiivan ja suolisto-ongelmien seurauksena. Monet nappulamerkit kokeiltiin läpi mutta mikään ei tuntunut sopivan kuukausienkaan kokeilujen jälkeen, joten silloin aloin tutustumaan raakaruokintaan. Ihan silloin en vielä uskaltanut kertaheitolla pelkälle raakaruokinnalle koiriani siirtää, vaan kokeiltiin ns. 50/50 ruokintatapaa, eli puolet raakaruokaa ja puolet nappuloita. Suhteellisen nopeasti huomattiin koirassa ero ja vatsakin alkoi toimimaan moitteettomasti, lisäksi todettiin että kaikista helpointa olisi siirtää kaikki koirat 50/50-ruokinnasta pelkälle raakaruokinnalle. Näin jäisi nappuloiden ostamisen hankaluus kokonaan pois eikä tarvitsisi jokaiselle ostella eri merkkisiä nappuloita vaan kaikille löytyisi se oma ruoka samasta paikasta. Ja sillä tiellä ollaan vieläkin.

Rakettitiedettä ei raakaruokkiminen ole, mutta vahvasti suosittelen perehtymään moniin eri ruokintatapoihin ennen kun muuttaa oman koiransa ruokailutottumuksia. Kaikki ruokintatavat eivät tietenkään sovi kaikille koirille ja yksitoikkoisella ruokinnalla sekä tietämättömyydellä voi tehdä enemmän harmia kuin hyvää koiralle.

Jos jotakin positiivista pitää raakaruokinnasta mainita, niin ainakin se että tiedät varmasti mitä koirallesi syötät ja voit siihen ruokintaan myös vaikuttaa 100%. Kesäisin suosittelen käyttämään luonnonantimia (nokkosia, marjoja, kalaa) ja jos läheltä löytyy teurastamo tai metsästäjiä, myös heiltä saattaa saada sellaisia eläinten osia mitkä eivät kelpaa ihmisten syötäväksi.

Lihoina meillä menee mm. possua, nautaa, broileria, kalkkunaa, peuraa sekä muuta riistaa, sikanautajauhelihaa, lammasta, hevosta, erilaisia kaloja (mm. muikkua, ahventa, haukea, lohta). Vaihtelevasti kaikkea mitä nyt sattuu pakastimesta löytymään sillä hetkellä.

Sisäelimiä meillä syödään noin kerran viikossa, eli kaikkien edellämainittujen eläimien sisäelinseoksia sekä maksaa.

Luuaterialla meillä koirat saavat mm. possun ja broilerin rankoja, possun sorkkia, kokonaisia kanoja, broilerin siipiä tai koipia, kalkkunan kauloja tai siipiä.

Näiden lisäksi ajoittain kippoon menee myös kananmunia, piimää tai kefiiriä, riisiä tai tattaria keitettynä sekä välillä neljän viljan puuroa. Myöskin satunnaisesti banaaneja tai porkkanaa jos nyt kaapista niitä sattuu löytymään sillä hetkellä.

Lisinä syötän vaihtelevasti myös erilaisia öljyjä (mm. kalaöljy ja pellavasiemenöljy), merilevää tai kuivattua nokkosta, sinkkiä, kalkkia, kuivattuja ja murskattuja kananmunankuoria, biotiinia sekä muita vitamiinivalmisteita tarpeen mukaan.

Talvella menee ruuan mukana possun rasvaa ja vaihdetaan ruoka muutenkin rasvaisemmaksi, sillä pakkanen lisää koirien energiankulutusta. Etenkin ulkona asuvat tai paljon pihalla viihtyvät koirat tarvitsevat lisäenergiaa ruuasta.

Haaveena olisi jotain päivänä hankkia kaneja, kanoja ja lampaita niin meille ruuaksi kuin myös koirille, mutta siihen on vielä pitkä matka eikä niiden aika ole vielä. Ehkä joskus tulevaisuudessa sitten.